Uitslag is iets wat je niet op je gevel wilt, aangezien uitslag de uitstraling van je metselwerk beïnvloed. In sommige gevallen heeft uitslag ook invloed op de levensduur van de metselstenen. In deze blog leggen we uit wat uitslag is, welke vormen er zijn, waardoor het wordt veroorzaakt, en hoe je het kunt voorkomen en behandelen.

Wat is uitslag?

Uitslag is een witte of soms lichtgekleurde aanslag die zichtbaar wordt op het oppervlak van metselstenen. Het kan direct na de bouw verschijnen of na enige tijd, afhankelijk van de oorzaken. Er zijn verschillende soorten uitslag hier wij hieronder toelichten.

Vroege witte uitslag

Vroege witte uitslag ontstaat door de aanwezigheid van wateroplosbare zouten in zowel de gebruikte klei als in de mortel. Deze zouten, waaronder natrium-, magnesium-, of kaliumsulfaten, zijn van nature in kleine hoeveelheden aanwezig in klei. Wanneer regenwater of ander vocht terechtkomt in vers metselwerk, bewegen deze zouten door de poriën van het metselwerk naar buiten.

Naarmate het metselwerk droogt, kristalliseren deze zouten uit op het oppervlak, waardoor een witte aanslag zichtbaar wordt. Witte uitslag komt vooral in de lente voor en kan jaarlijks terugkeren. Normaal gesproken verdwijnt deze vorm van uitslag vanzelf onder invloed van het weer.

Kalkuitslag

Kalkuitslag, veroorzaakt door wateroplosbare vrije kalkdeeltjes, is een andere vorm van witte aanslag die je op je metselstenen kunt tegenkomen. Deze kalkdeeltjes ontstaan wanneer de cement in de mortel reageert met water. Vaak komt de vrije kalk naar het oppervlak van de mortel in de dagen direct na het metselen, vooral bij hevige regenval of een hoge luchtvochtigheid.

Als de kalk niet door natuurlijke weersomstandigheden wegspoelt, kan er een chemische reactie optreden met CO2 uit de lucht, wat kan leiden tot een hardnekkige uitslag van calciumcarbonaat. Deze uitslag kan vaak alleen verwijderd worden met specifieke reinigingsmiddelen.

Zoutuitslag

Zoutuitslag ontstaat wanneer wateroplosbare zouten in het metselwerk door vocht naar de oppervlakte van de metselstenen worden gebracht  Dit type uitslag is vooral zichtbaar wanneer het vocht dat de zouten naar de oppervlakte transporteert begint te verdampen, en de zouten achterlaat als een zichtbare, vaak korstige laag.

Zoutuitslag kan verergeren onder bepaalde omstandigheden, zoals hoge luchtvochtigheid, overmatig gebruik van water tijdens het voegen, of door het gebruik van zout-rijke waterbronnen in de bouwfase.

Oorzaken van uitslag

De belangrijkste boosdoener achter aanslag op metselstenen is vocht. Dit vocht speelt een belangrijke rol door oplosbare zouten en kalk door de stenen heen naar het oppervlak te vervoeren, waar ze zichtbaar worden als uitslag. Maar waar komt dit vocht vandaan? Het kan uit verschillende bronnen komen, waaronder:

  • Vochtigheid van gebruikte bouwmaterialen
  • Opstijgend vocht door slechte isolatie
  • Regen of sneeuw die direct op het metselwerk inwerkt

Hoe kan ik uitslag voorkomen?

Aanslag op jouw metselstenen is iets wat je niet wilt, maar hoe kan je het voorkomen? Hieronder staan een aantal tips voor het voorkomen van aanslag op metselstenen.

Kies de juiste materialen

Het start allemaal met de juiste basis; kies voor hoogwaardige, goed doorbakken metselstenen en mortel die een laag zoutgehalte bevatten. Deze materialen trekken minder vocht aan en houden minder vocht vast, wat belangrijke is in de voorkomen van zoutuitslag.

Zorg voor goede isolatie

Voorkom opstijgend vocht door goede isolatie aan te brengen tijdens de bouwfase. Dit helpt niet alleen om opstijgend vocht te voorkomen, maar het beschermt ook het metselwerk tegen externe weersinvloeden die kunnen bijdragen aan de vorming van uitslag.

Droge opslag

Voorbereiding is belangrijk; bewaar je metselstenen en alle andere bouwmaterialen op een droge, goed geventileerde plaats totdat je klaar bent om ze te gebruiken. Vocht is de vijand als het gaat om het voorkomen van uitslag, dus het is essentieel dat je materialen droog zijn voordat ze verwerkt worden. Dit vermindert de kans op vochtproblemen die later uitslag kunnen veroorzaken.

Hulp nodig?

Uitslag op metselstenen is een veelvoorkomend probleem. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en materialen zorgvuldig te kiezen, kun je het risico op uitslag aanzienlijk verminderen.

Heb je meer vragen of heb je advies nodig? Neem contact op met ons voor meer informatie en ondersteuning. Wij staan klaar om je te helpen met al je metselvragen!

Neem contact op